1 Mayıs’a özel rapor yayımlandı: İşçi ücretleri erirken patron maaşları uçuşta!

Oxfam Raporuna Göre: CEO Maaşları Hızla Artarken, İşçi Ücretleri Durağan

Oxfam, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde yayımladığı yeni raporla küresel gelir eşitsizliğini dikkat çekici verilerle gözler önüne serdi.

Raporda belirtilenlere göre, 2019’dan bu yana CEO maaşları enflasyona göre düzeltilmiş haliyle yüzde 50 oranında artarken, işçilerin ortalama ücretleri ise sadece yüzde 0,9 yükseldi.

2024’te dünya genelinde ortalama bir CEO’nun yıllık maaşı 4,3 milyon dolara ulaşırken, milyarderlerin bir saat içinde kazandığı para, bir işçinin bir yılda kazandığından fazla oldu.

Oxfam’ın S&P Capital IQ verilerine dayanan analizine göre, CEO maaşlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında İrlanda 6,7 milyon dolar, Almanya ise 4,7 milyon dolarla ilk sıralarda yer alıyor. Güney Afrika’da ortalama CEO maaşı 1,6 milyon dolar iken Hindistan’da 2 milyon dolar seviyesinde kaydedildi.

Raporda ayrıca, milyarderlerin geçen yıl toplamda 206 milyar dolar yeni servet kazandığı belirtildi. Bu da saat başına yaklaşık 23,500 dolara denk gelmektedir.

Süper Zenginlere Yüksek Vergi Talebi

Oxfam Genel Direktörü Amitabh Behar, “Her yıl aynı çarpık tabloyu görüyoruz: CEO maaşları patlıyor, işçi ücretleri ise yerinde sayıyor. Bu bir sistem arızası değil, sistemin tam da bu şekilde çalışması için tasarlanmış hali” sözleriyle durumu değerlendirdi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luc Triangle ise “Çalışanlar, milyarderlerin demokrasiyi sabote ettiği bir düzene karşı, adil vergilendirme, güçlü kamu hizmetleri ve insanca ücret talep ediyor. Bu talepler radikal değil; adil bir toplumun temeli” diyerek daha eşitlikçi bir yapı çağrısında bulundu.

Oxfam ve ITUC, süper zenginlere yüzde 75’e varan gelir vergisi getirilmesi, asgari ücretlerin enflasyona göre yeniden belirlenmesi ve sendikal hakların korunması için hükümetlere çağrıda bulundu.

Related Posts

TPAO’dan Avrupa’da ilk yatırım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Budapeşte’de Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi.

ABD’de mal ticareti açığı martta arttı

ABD’de mal ticareti açığı, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,6 artarak 162 milyar dolara yükselirken, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Bakan Bolat, müteahhitlik firmalarıyla Libya’ya gidiyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Türk müteahhitlik firmalarının temsilcileriyle birlikte Libya’ya giderek iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği konularını değerlendirecek.

TCMB Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, yarın Ankara’da gerçekleştirilecek.

SPK, sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasında değişikliğe gitti

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) denetimine dair usul ve esaslar ile kaydileştirilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasını düzenleyen yönetmelik ve tebliğinde değişikliğe gitti.

Yem sanayicilerinden mısırda yeni tarife kontenjanı talebi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Acilen mısırda yeniden bir tarife kontenjanı açılmasına ve mümkünse gümrüksüz getirilmesi için bir plan yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir