12 yıldır Rusya’yı demir yumrukla yöneten Putin, Ukrayna’da ‘demokratik seçimler’ istiyor

7

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, barışı sağlayabilmek için Ukrayna’nın geçici bir idare altına alınmasını önerdi. Putin’e göre bu ‘geçici idare’, Ukrayna’da seçimleri düzenleyecek ve ülke adına barış anlaşmasını imzalayacak.

Putin’in sözleri, Murmansk liman kentinde yaptığı bir ziyarette, Rus basın kuruluşları tarafından aktarıldı. Putin, Ukrayna’daki mevcut yönetimi müzakere edilebilecek meşru bir taraf olarak görmediğini uzun süredir ifade ediyordu. Bu öneri, Rusya’nın mevcut Ukrayna hükümetine karşı olan en son siyasi saldırısı oldu.

Putin, bu görüşünü Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin görev süresinin Mayıs 2024’te sona ermiş olmasına rağmen koltukta kalmasıyla ilişkilendiriyor.

PUTİN, ‘DEMOKRATİK SEÇİMLER’ İSTİYOR

Putin, “İlkeler düzeyinde, elbette, geçici bir yönetim kurulabilir. Bu, Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri ve diğer ortaklarımızın himayesinde olabilir. Amaç, demokratik seçimler düzenlemek, halkın güvenini kazanan yetkin bir hükümeti iktidara getirmek ve bu hükümetle bir barış anlaşması üzerinde müzakere etmektir.” diye konuştu.

Washington’dan gelen ilk tepkide, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Ukrayna’daki yönetimin ülke anayasasına ve halkın iradesine göre belirlendiğini söyledi.

Kiev cephesinden ise hemen bir açıklama gelmedi. Öte yandan Trump’ın, Biden’dan farklı olarak doğrudan Rusya ile görüşmeye çalışması, Putin tarafından barış arzusunun göstergesi olarak yorumlandı.

Yaklaşık 13 yıldır ülkeyi yöneten Rusya Devlet Başkanı “Bana göre, ABD’nin yeni seçilen başkanı, belli sebeplerden ötürü, çatışmayı gerçekten sona erdirmek istiyor,” ifadelerini kullandı.

RUSYA BARIŞ İSTİYOR, SADECE ‘YAVAŞ’

Avrupa ülkeleri de kendi arabuluculuj çabalarını sürdürüyor. Paris’te düzenlenen bir toplantının ardından yapılan açıklamalarda, Ukrayna ordusunun gelecekteki güvenliğin temel direği olması için desteklerin artırılacağı belirtildi.

Fransa ve İngiltere, olası bir ateşkes durumunda “güvence gücü” oluşturulmasını gündeme getirdi. Ancak Moskova, yabancı askerlerin Ukrayna topraklarında konuşlanmasına kesin bir dille karşı çıkıyor.

Zelenski ise meşruiyetini sorgulayan her türlü söylemi reddediyor ve savaş koşullarında seçim yapılmasının yasal ve fiili olarak mümkün olmadığını savunuyor.

Putin, Rusya’nın askeri operasyonunda hedeflerine adım adım yaklaştığını söyledi. “Belki bazılarına yavaş görünebilir ama biz kararlı ve kendimizden emin şekilde ilerliyoruz,” dedi.

Mehmet Şimşek