Çin’in yapay güneşi, yüz milyon derece ısı eşiğini aştı

Çin devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, Sıçuan eyaletinin merkezi Çıngdu şehrindeki “Huanliu-3” (HL-3) adı verilen deneysel reaktör, Güneş’tekine benzer bir nükleer füzyon reaksiyonu başlatabilecek ısı değerlerine yaklaştı.

Araştırmacılar, reaktörün iyon ısı değerinde 117 milyon dereceye, elektron ısı değerinde ise 160 milyon dereceye ulaştığını belirtti.

Reaktörün Baş Tasarımcısı Cong Vulu, “Yaptığımız deneyde genel füzyon performansında büyük bir atılım gerçekleştirerek çifte 100 milyon derece hedefine ulaştık. Bu, Çin’in füzyon araştırmalarının yanan plazma aşamasına girdiği anlamına geliyor.” dedi.

Cong, HL-3 ile ilk kez ısıtma, kontrol ve teşhis sistemlerinin tamamen Çin’de geliştirildiği bir reaktör geliştirdiklerini vurguladı.

NÜKLEER KAYNAŞIM HALKASI

“Tokamak” adı verilen nükleer kaynaşım halkaları, yüksek ısıdaki plazmayı halka biçimli bir manyetik alanda kontrol ediyor. Hidrojen atomlarının helyuma dönüştüğü nükleer reaksiyon büyük çaplı enerji açığa çıkarıyor.

Cong ve ekibi, rekor ısı değerlerine ulaşabilmek için elektronları ısıtacak büyük mikrodalga jeneratörleri ve atom çekirdeğinin ısısını yükseltmek üzere yüksek enerjili parçacık ışınları kullandı.

Araştırmacılar, plazma çekirdeğindeki enerjiyi hapsedecek yeni bir yöntem geliştirerek ısıtma derecelerini sınırlayan istikrarsızlıkların üstesinden geldi ve aynı zamanda yüksek kesinlikte kontrol ve teşhis araçlarıyla füzyon deneyleri için yeni küresel standartlar oluşturdu.

Çin’in, “Deneysel Gelişmiş Süper İletken Tokamak” (EAST) adını verdiği bir başka plazma reaktörü bulunuyor. Anhui eyaletinin merkezi Hıfey’de kurulan EAST, daha uzun süreli plazma deneyleri için kullanılıyor.

EAST’ten daha büyük olan HL-3’ün, deney ve araştırma yanında gerçek bir nükleer füzyon reaktörü geliştirilmesi için kullanılması hedefleniyor.

Related Posts

Genç milli kanoculardan 3 madalya

Milli sporcular, Romanya’da düzenlenen Avrupa Gençler ve 23 Yaş Altı Durgunsu Kano Şampiyonası’nda 3 bronz madalya elde etti.

İnsan gözünden daha hızlı şekilde ışığa adapte olan biyonik sensör geliştirildi

Çin’deki bilim insanları, insan gözünden daha hızlı şekilde ışık değişimlerine uyum sağlayabilen biyonik sensör geliştirdi.

TRT 1 canlı izle 29 Haziran: PSG İnter Miami TRT 1 canlı yayını izle

TRT 1 canlı yayınında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. PSG ile İnter Miami bu akşam saat 19.00’da turnuvanın son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin şifresiz canlı izleyebileceği mücadele TRT 1 kanalından ve Tabii platformları üzerinden naklen yayınlanacak. Gecenin bir diğer mücadelesi ise saat 23.00’da Flamengo-Bayern Münih arasında oynanacak. İşte 29 Haziran 2025 PSG-İnter Miami maçı TRT 1 canlı yayını izleme ekranı.

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …

Chrome’da uygunsuz site alarmı: Uygulama sistem tarafından engellenmeye başladı

Windows kullanıcılarının son günlerde karşılaştığı beklenmedik bir sorun, Google Chrome’un açılmasını engelliyor. Microsoft’un çocukları dijital tehlikelerden korumak için sunduğu Aile Güvenliği hizmeti, bazı sistemlerde Chrome tarayıcısını “uygunsuz içerik” gerekçesiyle otomatik olarak devre dışı bırakıyor.

Dünya’nın kalbinde şaşırtıcı buluş! Yerin derinliklerindeki yeni keşifler

Dünya’nın derinliklerinde, yerkabuğunun hemen altında yer alan manto katmanında, bilim insanlarını şaşırtan bir gerçek gün yüzüne çıktı: Katı haldeki kayalar, sıvı gibi çok yavaş ama sürekli bir şekilde akıyor. Bu akıntılar, kıtaların hareketinden …