2 Nisan boykotunun etkisi: Sonuçlar yayımlandı

Üniversite Öğrencilerinin İmamoğlu Protestoları Sonrası Başlattığı Boykotun Sonuçları Açıklandı

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, üniversite öğrencilerinin İmamoğlu protestolarının ardından 2 Nisan’da başlattıkları tüketim boykotunun sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda, 2 Nisan’da gerçekleşen boykot; Google Maps haritalarından elde edilen yoğunluk verileri, boykotun ertesi günü esnaf ve işletme çalışanlarıyla yapılan yüz yüze görüşmeler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası istatistikleri kullanılarak detaylı bir şekilde analiz edildi.

Boykotun Ertesi Günü AVM’lerde Durum

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde, CHP ve AKP seçmenlerinin yoğunlukta olduğu bölgelerdeki AVM’ler incelendiğinde, boykotun ertesi günü bazı ilginç sonuçlar ortaya çıktı. AKP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde hafif bir yoğunluk artışı yaşanırken, CHP’nin daha güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde daha belirgin bir artış görüldü.

Örneğin, İstanbul’un Güngören, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerindeki AVM’lerde, 2 Nisan’a kıyasla 3 Nisan’da yüzde 3 civarında bir yoğunluk artışı olduğu tespit edildi. Ancak, Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer gibi CHP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde bu artış yüzde 28’lere kadar çıktı.

‘Satışlar Düştü’ Diyenlerin Oranı Yüzde 56

Ankara’da yapılan 384 görüşme sonucunda, boykotun etkileri üzerine işletme sahipleriyle yapılan görüşmelere yer verildi. Çalışan sayısına bağlı olarak, işletmelerde satışlarda düşüş yaşandığını belirtenlerin oranı yüzde 56’ya kadar çıktı. Merkez Bankası’nın ödeme sistemleri istatistikleri de boykotun tüketimde belirgin bir düşüşe neden olduğunu gösterdi.

Ancak, çeşitli dönemsel etkenlerin tüketim üzerindeki etkisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Enstitü, 2 Nisan boykotunun ekonomik açıdan incelenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle 2025 senesinde çalışan ödemeleri hariç tutulduğunda, tüketim talebinde yüzde 26’lık bir düşüş yaşandığı ortaya konuldu.

Related Posts

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.

Kripto para piyasasını karıştırdı: Gizemli yatırımcı 14 yıl sonra ilk kez işlem yaptı

Bitcoin’in ilk yıllarından beri hareketsiz kalan bir yatırımcıya ait cüzdanlardan 14 yıl sonra ilk kez işlem yapıldı. Yatırımcının kripto varlıklarının 18 bin dolardan 2.5 milyar dolara çıktığı belirtiliyor.

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.