Seyahat ederken bu 7 ilacı yanınıza almayın! İşte nedeni

Hava yolculuğu, ilaç kullananlar için her zaman sorun yaratabilir; özellikle de vücudun farklı tepkiler verdiği yüksek irtifada bazı ilaçlar beklenmedik etkiler gösterebilir. Uzman doktor Sean Ormond, uçuş sırasında dikkat edilmesi gereken 7 ilaç hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Seyahat esnasında yaşanan stres, hareketsizlik ve basınç değişimleri, bazı ilaçların etkilerini artırabilir ve olası yan etkilerini daha belirgin hale getirebilir. Bu sebeple Ormond, uçmadan önce ilaç kullanımına özen gösterilmesi gerektiği konusunda uyardı. Ormond, “Uçuş esnasında kullanılan ilaçlar vücudunuzda normalden farklı reaksiyonlar gösterebilir. Bu sebeple kullandığınız ilacı ve uçuş süresini göz önünde bulundurmak önemlidir” dedi ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurguladı.

UÇUŞ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 7 İLAÇ

1- Opioid ağrı kesiciler

Uyuşukluk, solunum problemleri ve kafa karışıklığı gibi yan etkileri artırabilir. Özellikle düşük oksijen seviyesine sahip kabinlerde risklidir. Daha hafif seçenekler tercih edilmelidir.

2- Uyku hapları

Uçağın içinde rahat bir uyku için tercih edilen bu ilaçlar, yön kaybına, sersemliğe ve ani durumlara tepki verememe gibi sorunlara yol açabilir. Bunun yerine doğal çözümler önerilmektedir.

3- Kaygı giderici ilaçlar

Yüksek irtifada etkiler artabilir ve bu durum halsizlik, nefes darlığı ve bayılma gibi sorunlara yol açabilir. Daha doğal destekler veya nefes egzersizleri tercih edilmelidir.

4- Diüretikler (idrar söktürücüler)

Sık tuvalete çıkma ihtiyacını artırabilir ve vücudu susuz bırakabilir. Eğer kullanılması gerekiyorsa, bol su içilmeli ve koridor koltuğu tercih edilmelidir.

5- Uykulu antihistaminikler

Alerji veya seyahat sırasında kullanılan bazı antihistaminikler uyku ve sersemlik yapabilir. Tepki süresini uzatmamak için uyku yapmayan alternatifler tercih edilmelidir.

6- Güçlü kas gevşeticiler

Kasları gevşetirken hareket kabiliyetini kısıtlayabilir ve uzun süre oturmanın kan dolaşımı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Esneme egzersizleri veya ısı bantları gibi yöntemler tercih edilmelidir.

7- Kan sulandırıcılar (antikoagülanlar)

Kan pıhtılaşmasını önleyen bu ilaçlar, uzun süre oturmanın ekstra dikkat gerektiren yan etkilerine sahip olabilir. Hareket etmek ve doktorun belirttiği şekilde kompresyon çorapları giymek önemlidir.

Related Posts

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Barilla Makarnada Kurşun Saptandı

Barilla Makarnada kurşun saptandı. Avrupa’da İtalyan makarna üreticisi Barilla’nın ürünleri toplatılmaya başlandı. 

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.