Neuralink’in beyin çipi takılan ALS hastası video hazırladı

Neuralink İle Felçli Hastalar Artık Bilgisayar Kullanabilecek

Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, geliştirdiği beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde felçli kişilerin beyin sinyalleriyle bilgisayar kullanmasına olanak sağlıyor. Çip, ALS hastalığı olan Bradford Smith’in beyin sinyalleriyle bilgisayar kullanabilmesine imkan tanıdı.

İletişim Yetisi Felçli Hastalar İçin Geri Kazanıldı

ALS hastalığı nedeniyle konuşma yetisini kaybeden Smith, Neuralink’in geliştirdiği beyin çipi sayesinde sesinin sentetik bir versiyonunu oluşturarak iletişim kurabiliyor. Bu sayede, Smith’in eski ses kaydına dayanılarak yapay zeka kullanılarak iletişim becerileri bir dereceye kadar geri kazanıldı.

ALS hastası Smith, beyin implantını günlük yaşamında nasıl kullandığını gösteren bir video yayınladı. Video, Neuralink aracılığıyla düzenlenen ilk beyin-bilgisayar arayüzü videosu oldu.

Smith, videoda çip sayesinde bilgisayar imlecini kontrol ettiğini ve motor korteksindeki çipin beyin sinyallerini yorumlayarak hareket ettirdiğini açıklıyor. İlk başta elini kullanarak denemeler yapan Smith, daha sonra dilini ve çenesini kullanmanın daha etkili olduğunu fark etti.

Neuralink ekibinin ziyareti sırasında Elon Musk, Smith’i arayarak çipin ailesi için önemli bir yenilik olduğunu dile getirdi. Smith, çip sayesinde çocuklarıyla video oyunları oynayabildiğini ve yaşadığı bu deneyimin kendisi için büyük bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Related Posts

TRT 1 canlı izle 29 Haziran: PSG İnter Miami TRT 1 canlı yayını izle

TRT 1 canlı yayınında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. PSG ile İnter Miami bu akşam saat 19.00’da turnuvanın son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin şifresiz canlı izleyebileceği mücadele TRT 1 kanalından ve Tabii platformları üzerinden naklen yayınlanacak. Gecenin bir diğer mücadelesi ise saat 23.00’da Flamengo-Bayern Münih arasında oynanacak. İşte 29 Haziran 2025 PSG-İnter Miami maçı TRT 1 canlı yayını izleme ekranı.

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …

Chrome’da uygunsuz site alarmı: Uygulama sistem tarafından engellenmeye başladı

Windows kullanıcılarının son günlerde karşılaştığı beklenmedik bir sorun, Google Chrome’un açılmasını engelliyor. Microsoft’un çocukları dijital tehlikelerden korumak için sunduğu Aile Güvenliği hizmeti, bazı sistemlerde Chrome tarayıcısını “uygunsuz içerik” gerekçesiyle otomatik olarak devre dışı bırakıyor.

Dünya’nın kalbinde şaşırtıcı buluş! Yerin derinliklerindeki yeni keşifler

Dünya’nın derinliklerinde, yerkabuğunun hemen altında yer alan manto katmanında, bilim insanlarını şaşırtan bir gerçek gün yüzüne çıktı: Katı haldeki kayalar, sıvı gibi çok yavaş ama sürekli bir şekilde akıyor. Bu akıntılar, kıtaların hareketinden …

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…

Nvidia’nın üst yöneticisinden yapay zekaya yönelik çağrı

Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jensen Huang, yapay zekanın büyük bir hızla geliştiğini belirterek, “Bu kadar hızlı gelişen bir teknoloji karşısında hayatta kalmanın yolu, ona adapte olmak.” dedi.