Konya’da içme suyu tehlikesi! Barajlarda doluluk oranı alarmı

Konya Ovası’ndaki Kuraklık Barajları Tehlike Sınırına Taşıdı

Son 15 yılın en kurak kış mevsimini yaşayan Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda bulunan barajlar, doluluk oranları konusunda endişe verici seviyelere geriledi. Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki su miktarı, alarm verici bir şekilde azalmış durumda. Altınapa Barajı’nda 2023 yılında mayıs ayında ölçülen su miktarı 27 milyon metreküpken, 2025 yılının 15 Mayıs gününde ise sadece 5,7 milyon metreküp seviyesine geriledi.

’15-20 Milyon Metreküp Su Hacmi Olması Gerekiyor’

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fetullah Arık, kuraklığın devam etmesi halinde yer altı su kaynaklarına dönülebileceğini belirtiyor. Arık, “Konya’ya en yakın içme suyu kaynağı olan Altınapa Barajı normal zamanlarda 15-20 milyon metreküp su hacmi tutmalıdır. Ancak kış mevsiminde yağışların az olması nedeniyle bu seviye 4 milyon metreküpe kadar düşmüştür. Nisan yağışlarına rağmen halen yetersiz durumda. Yağışların devam etmesi veya barajın beslenmesi gerekiyor; aksi halde yer altı sularına yönelmek zorunda kalabiliriz” diye açıklamalarda bulundu.

‘Son 15 Yılın En Kurak Kışını Geçirdik’

Prof. Dr. Arık, Konya Ovası’nın son 15 yılın en kurak kışını yaşadığını belirtiyor. Yağışların geçen yıla göre 382 milimetreden 300 milimetreye düştüğünü ve bu durumun özellikle kış mevsiminde belirgin hale geldiğini ifade ediyor. Arık’a göre, önümüzdeki aylarda yağışlar normale dönmezse Konya uzun süreler boyunca yetersiz yağış alabilir.

‘Konya’nın Yıllık 100 Milyon Metreküp Suya İhtiyacı Var’

Prof. Dr. Arık, Konya’nın yıllık en az 100 milyon metreküp suya ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor. Ancak bugünlerde suyun sürdürülebilirliği konusunda endişeler bulunuyor. Arık, vatandaşların suyu tasarruflu kullanmalarının önemini vurgulayarak, yaz aylarında yağışların gelmemesi halinde su sıkıntısı yaşanabileceğini belirtiyor ve suyun verimli kullanılmasını öneriyor.

Related Posts

İnternet üzerinden kazançlara sıkı takip! Bakan Şimşek uyardı: Ceza mekanizmaları devreye alınacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin yaygınlaşmasıyla sanal POS’lar kullanılarak yapılan ödemeleri analiz ederek, 4 bin 95 mükellefe yönelik vergi dışı bırakılan 37 milyar liralık hasılatı ortaya çıkardı.

Yatırımcı konuta yöneldi: Rekor kırıldı

Yılın ilk 4 ayında gerçekleşen konut satışları 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 27,9 artarak 454 bin 145’e yükselirken, bu veri tüm zamanların en yüksek ocak-nisan rakamı olarak kayıtlara geçti.

Yerli kamikaze dron ‘KarguFPV’, ilk test atışında hedefi tam isabetle vurdu

Türk savunma sanayinin öncü firmalarından Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) tarafından geliştirilen yerli kamikaze dronu ‘KarguFPV’, ilk test atışında hedefi başarıyla vurdu.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandı: Enflasyon ve dolar tahmini yükseldi

TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 30.35’e, dolar/TL tahmini ise 43.70 TL’ye yükseldi. Politika faizi ve gecelik faiz oranı beklentileri artarken, büyüme beklentileri sınırlı da olsa geriledi. 12 ve 24 ay sonrası enflasyon tahminleri ise düşüş gösterdi.

KAP’a bildirildi: SASA’da 1,2 milyar adetlik hisse transferi

KAP’a bildirildi: SASA’da 1,2 milyar adetlik hisse transferi

Bir dizi bir fiş!

Dizi ve film yapım şirketlerinin temsilcileri ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri vergi bilincini geliştirmek için bir araya geldi. 1980’lerin unutulmaz kamu spotundaki “bir alışveriş bir fiş” skeci gibi skeçlerin yapımlarda yer alması sağlanacak.