CERN’de, akıllı telefon kameralarıyla anti-madde avı!

CERN ve TUM’dan Anti-Hidrojen İmha Deneyi

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)’in Antimadde Merkezi’nde yürütülen AEgIS işbirliği, evrenin nadir fenomenlerinden biri olan antiproton imhasını gözlemlemek için çığır açıyor. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) araştırma ekibi, cep telefonu kameralarından ilham alarak OPHANIM adını verdikleri devasa bir görüntüleme sistemi oluşturdu.

OPHANIM, antiprotonların sıradan maddeyle temas ettiği anları yakalayarak imha sürecini detaylı bir şekilde inceleyecek. Projenin Baş Araştırmacısı Francesco Guatieri, mobil kamera sensörlerinin yüksek çözünürlükle bu hassas ölçümü gerçekleştirebileceğini belirtti. Ancak sensörleri bilimsel deney için uyarlamak mühendislik becerisi gerektirdi.

Sensörlerin üzerindeki ince katmanları çıkarmak için mikro mühendislik uygulayan ekip, OPHANIM dedektörünü antiproton imha olaylarını gerçek zamanlı olarak izleyebilecek şekilde geliştirdi. Bu gelişmiş kamera sensörleri, şimdi parçacık fiziğinde kullanılıyor ve parçacıkların yörüngelerini inanılmaz bir çözünürlükle görüntüleyebiliyor.

OPHANIM’in geliştirilen teknolojisi, sadece antimadde araştırmaları için değil, genel parçacık izleme deneylerinde de kullanılabilir hale getirildi. Bu proje, bilimin sınırlarını zorlayarak mevcut teknolojileri dönüştürmenin önemli bir örneğini sunuyor.

Related Posts

TRT 1 canlı izle 29 Haziran: PSG İnter Miami TRT 1 canlı yayını izle

TRT 1 canlı yayınında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. PSG ile İnter Miami bu akşam saat 19.00’da turnuvanın son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin şifresiz canlı izleyebileceği mücadele TRT 1 kanalından ve Tabii platformları üzerinden naklen yayınlanacak. Gecenin bir diğer mücadelesi ise saat 23.00’da Flamengo-Bayern Münih arasında oynanacak. İşte 29 Haziran 2025 PSG-İnter Miami maçı TRT 1 canlı yayını izleme ekranı.

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …

Chrome’da uygunsuz site alarmı: Uygulama sistem tarafından engellenmeye başladı

Windows kullanıcılarının son günlerde karşılaştığı beklenmedik bir sorun, Google Chrome’un açılmasını engelliyor. Microsoft’un çocukları dijital tehlikelerden korumak için sunduğu Aile Güvenliği hizmeti, bazı sistemlerde Chrome tarayıcısını “uygunsuz içerik” gerekçesiyle otomatik olarak devre dışı bırakıyor.

Dünya’nın kalbinde şaşırtıcı buluş! Yerin derinliklerindeki yeni keşifler

Dünya’nın derinliklerinde, yerkabuğunun hemen altında yer alan manto katmanında, bilim insanlarını şaşırtan bir gerçek gün yüzüne çıktı: Katı haldeki kayalar, sıvı gibi çok yavaş ama sürekli bir şekilde akıyor. Bu akıntılar, kıtaların hareketinden …

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…

Nvidia’nın üst yöneticisinden yapay zekaya yönelik çağrı

Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jensen Huang, yapay zekanın büyük bir hızla geliştiğini belirterek, “Bu kadar hızlı gelişen bir teknoloji karşısında hayatta kalmanın yolu, ona adapte olmak.” dedi.