Ramazan ve Kurban Bayramı’nda olmak üzere, yılda iki kez emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri bu yıl, yüzde 50 zamlanarak 3 bin TL’ye yükseltildi. Haftalardır kulislerde konuşulan ‘5 bin TL ve üzeri’ iddialarını boşa düşüren bu hamle, emeklilerde büyük bir öfke patlamasına neden oldu.
Temmuz ayında emeklilere yüzde 25 zam açıklayan iktidar, bu artışı yalnızca kök maaşlarla sınırlı tutarak halihazırda 7 bin 500 lira maaş alan milyonlarca insanın eline geçen parada hiçbir artış yaşanmamasına neden olmuştu.
Ocak ayında, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için yüzde 49.25 oranında zam kararı alan AKP, en düşük emekli maaşı alan milyonlarca vatandaş içinse artış oranını yüzde 33 ile sınırlı tuttu.
İKRAMİYE İHTİMALİ KAPANDI, GÖZLER SEYYANEN ZAMDA!
Zam oranının kısıtlı tutulmasına gerekçe olarak iki senaryo ortaya atılırken, SGK uzmanları iktidarın ikramiye tutarlarına büyük bir zam yapmak ya da en düşük emekli maaşına seyyanen artış yapmak seçenekleri arasında karar vereceğini belirtmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yapmış olduğu açıklama ile ikramiyelerin yalnızca 1000 TL artış göstermesi, gözleri Mart ayında yapılması beklenen seyyanen zamma çevirdi.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR ZAMLANACAK?
2 milyon 250 bin EYT’linin de dahil olmasıyla birlikte Türkiye’de 16 milyonun üzerine çıkan emekliler, bu bakımdan ülkenin en kalabalık sosyal grubunu oluşturuyor. Hükümetin seçimlere emeklilerin öfkesini dindirmeden girmesine ihtimal vermeyen ekonomistler, geçtiğimiz yıl 14 Mayıs seçimlerinden önce 5 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılmasına benzer bir hamlenin gelmesini kaçınılmaz olarak değerlendiriyor.
Bu doğrultuda ikramiye zammının da sınırlı kalışı, seyyanen zam seçeneğini güçlendirirken, özellikle en düşük emekli maaşı için kulislerde 12 bin 500 TL rakamı konuşulmakta.
Erdoğan’ın seçim maratonunun ilk haftalarında konuya ilişkin resmi açıklama yapması ve zamlı aylıkların 31 Mart öncesinde emeklilerin hesabına yatırılması bekleniyor.