Vücudunuzda uyuyan virüse dikkat

Zonanın Önemi ve Bilinmesi Gerekenler

Zona, ağrılı ve döküntülü bir hastalık olan varisella zoster virüsünden kaynaklanan bir durumdur. Cilt Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, özellikle stres ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda zona hastalığının ortaya çıktığını belirtiyor.

Bulaşıcı bir hastalık olan zona, su çiçeği geçiren kişilerde vücutta kalır ve ilerleyen yaş ya da zayıflayan bağışıklık nedeniyle tekrar aktifleşerek zona enfeksiyonuna yol açabilir. Bu nedenle zona enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli olması ve diğer kişilerden izole olması önerilir.

Zonanın görülme riski ise özellikle ileri yaş, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yüksektir. Ayrıca, kanser hastaları, kemoterapi tedavisi görenler, HIV enfeksiyonlu kişiler ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar zona enfeksiyonu riski altındadır. Bu nedenle aşılanmanın önemi büyüktür.

Zona genellikle vücudun tek tarafında yanma, batma, uyuşma ve şiddetli ağrı gibi belirtilerle başlar. Tedaviye erken başlanması önemlidir çünkü tedaviyle ağrı kontrolü sağlanabilir, enfeksiyon riski azaltılabilir ve uzun süreli sinir hasarına bağlı ağrı riski sınırlandırılabilir. Hastaların belirtilerini görmeleri halinde vakit kaybetmeden tedaviye başlamaları önerilmektedir.

Related Posts

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Kıyamet Havada mı Kopacak?

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı’nın, ‘havanın önemli bir silah, savaş aracı’ olduğu yönünde açıklaması gündem oldu. Ünlü Yazar Abbas Güçlü’de aynı konuya değindi. 

10 yılda Türkiye’de vaka sayısı arttı: Bu belirtiler varsa gecikmeyin!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadir Kaya, Türkiye’de cilt kanseri görülme oranlarının son 10 yılda hızla arttığını belirtti. Solaryum alışkanlığı, yaşlanma ve korunmasız dış ortam maruziyeti bu hastalığı tetikliyor. Peki, Türkiye’de neden bu kadar hızlı artıyor?

Kronik ağrılı hastalıklar kadınlarda daha fazla görülüyor

Türk Algoloji Derneği (Ağrı Derneği) Başkanı Prof. Dr. Gül Köknel Talu, “Diğer toplumlarda da olduğu gibi kronik ağrılı hastalıklar ülkemizde de kadınlarda daha sık görülüyor. Bunların içinde fibromiyalji yani yaygın kas ağrıları yine kadınlarda ve ülkemizde sık görülen kronik ağrı durumlarından biridir.” dedi.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir