İsrail’in bombardımanları nedeniyle 20 bini aşkın Filistinlinin hayatını kaybettiği Gazze’de, uluslararası kuruluşlardan ‘kıtlık’ uyarıları geliyor. Abluka altındaki Gazze şeridinde, haftalardır gıdaya erişimin kısıtlı olması nedeniyle nüfusun yüzde 90’ının açlık çektiği belirtiliyor.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılar, insani yardımların taşınması için kullanılan yolların yanı sıra yerel fırınlara ve gıda depolarına da zarar verdi. İsrail’in bölgeye uyguladığı topyekün abluka, ilk etapta yiyecek, su ve yakıtın girişini kısıtladı. Dünya Gıda Programı’na (WFP) bağlı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporunda, Gazze’nin 2.3 milyonluk nüfusunun yüzde 90’ından fazlasının ‘yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya’ olduğunu bildirildi. IPC’nin akut gıda güvensizliği sıralaması, sıfırdan (birinci aşama) felaket veya kıtlığa (beşinci aşama) kadar değişen beş aşamadan oluşuyor. Birleşmiş Milletler destekli rapora göre, aralık ve şubat ayları arasında Gazze nüfusunun tamamının üçüncü veya daha üst bir aşamada kıtlık yaşaması bekleniyor. El Cezire’nin aktardığına göre hiçbir şey yemeden bir gün geçirmenin ‘sıradanlaştığı’ Gazze’de, bölgedeki 10 kişiden 9’unun uzun süre öğün atladığı bildirildi.
GAZZE’YE NE DÜZEYDE GIDA YARDIMI YAPILIYOR?
WFP’nin 6 Aralık tarihli raporuna göre, iki ay süren savaş boyunca Gazze’ye yalnızca gıda yardımı taşıyan 1249 kamyon ulaştı. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), ayrıca savaşın ilk 70 gününde ihtiyaç duyulan gıdanın yalnızca yüzde 10’unun geldiğini bildirdi. Gazze’de 24 Kasım’dan 1 Aralık’a kadar süren geçici ateşkes sırasında yardım arzının en yüksek olduğu dönemde günde yaklaşık 200 kamyon giriş yaparken, WFP’ye göre yardımlar Gazze nüfusunun yalnızca yaklaşık yüzde 10’una ulaştırılabildi.
Filistin İnsan Hakları Merkezi (PCHR) ve Gazze’nin Cibaliye mülteci kampında faaliyet gösteren insan hakları kuruluşu Al Mezan’ın 14 Aralık’ta yayınladığı bir rapor ise, İsrail’in sıkça hedef aldığı Refah’ta, gıda dağıtım merkezlerine giden Filistinlilerin yaklaşık 10 saat kuyrukta beklemek zorunda kaldıklarını ortaya çıkardı.
DSÖ: İNSANLAR YİYECEK KARŞILIĞINDA EŞYALARINI SATIYOR
Dün açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’deki insanların açıklıkla karşı karşıya olduğunu ve yiyecek karşılığında mallarını sattığını bildirdi. Gazze’de açlık yaşandığını ve kıtlığın baş gösterdiğini vurgulayan Ghebreyesus, “İnsanlar açlıkla karşı karşıya ve yiyecek karşılığında mallarını satıyor. Anne ve babalar çocukları yemek yiyebilsin diye aç kalıyor. Bu durum, Gazze Şeridi’ndeki insanların sağlığı açısından felaket” ifadelerini kullandı.
Ghebreyesus, uzun süredir devam eden çatışmanın, ihtiyaç duyulan gıda ve hayat kurtaran diğer insani yardımlara erişimi engellediğinin altını çizdi. Kış mevsiminin zor koşulları nedeniyle yerinden edilen insanların barınaklara akın ettiğini ve bunun da kaçınılmaz olarak hastalıkların yayılmasını artıracağını belirten Ghebreyesus, çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ile yaşlıların en büyük risk altındakiler olduğunu vurguladı.
‘UYANDIRMA ÇAĞRISI OLMALI’
Geçtiğimiz günlerde AB Dış İlişkiler Servisince yayımlanan, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu’nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic’in ortak açıklamasında da Gazze’deki kıtlık riskine ilişkin endişelere yer verildi. IPC raporunun sonuçları hakkında ‘büyük bir şaşkınlık’ yaşandığı vurgulanan açıklamada, “Bu, vahim bir gelişmedir ve ölümcül bir insani felaketi önlemek üzere tüm dünyanın harekete geçmesi için bir uyandırma çağrısı olmalıdır” değerlendirmesinde bulunuldu. (DIŞ HABERLER)