Türkiye’ye F-16 satışına karşı ABD Kongresi’ne mektup gönderdiler

Posted by

Ankara’nın İsveç’in NATO üyelik talebini onaylaması ve akabinde ABD Başkanı Joe Biden’ın F-16 savaş uçaklarının satışı için Kongre’de etkili isimlere mektup göndermesinin ardından aralarında ABD’de Yunan, Ermeni, Kürt ve Hindu lobi kuruluşlarının da bulunduğu bir grup harekete geçti.

Euronews’in haberine göre örgütler, ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçakları satışını engellemeye ya da bu satışın kontrol edilmesine çalışıyor. Kendilerini “Türkiye İçin Savaş Jetlerine Hayır Koalisyonu” (#NoJetsForTurkey) olarak isimlendiren grup, ABD Kongresi’nin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komiteleri’nin liderlerine bir mektup göndererek, Türkiye’ye olası F-16 savaş uçağı satışıyla ilgili son detayların kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini istedi.

Mektup Yunan Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Kürdistan’ın Amerikalı Dostları (AFK), Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Hindu Amerikan Vakfı (HAF), Hristiyanların Savunma organizasyonu (IDC) ve Orta Doğu Forumu (MEF) tarafından imzalandı. Lobi kuruluşları Ankara’yı, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamayı, Amerikan jetlerinin alımı konusunda ABD yönetimiyle yürütülen müzakerelerde bir pazarlık kozu olarak kullanmakla suçladı.

‘MEKANİZMA KURULSUN’ ÖNERİSİ

Örgütler, “Türkiye’nin, bu savaş uçaklarını nasıl kullanacağına dair sorumlu tutulacağı bir mekanizma kurulması” çağrısında bulundu.

Mektupta, “Türkiye’ye silah transferinin insan hakları ihlallerine katkıda bulunacağı ve çatışma olasılığını arttıracağı konusunda ciddi endişelerimiz var. Türkiye daha önce Amerikan F-16’larını Dağlık Karabağ’a saldırması için Azerbaycan’a ödünç vermiş, Suriye’deki Kürt ortaklarımızı bombalamak için kullanmış, Yunan hava sahasını ihlal etmek ve Yunanistan’ın egemenliğini tehdit etmek için kullanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Çağrı, Beyaz Saray’ın Kongre’deki önemli komitelerin liderlerine birer mektup göndererek, Ankara’nın İsveç’in NATO’ya katılım sürecini tamamlamasının ardından F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışı için resmi bildirim sürecini başlatma niyetini duyurmasından bir gün sonra geldi.

Senatörler Ben Cardin ve Jim Risch ile Temsilciler Meclisi üyeleri Mike McCaul ve Gregory Meeks gibi isimler, savaş uçağı anlaşmaları üzerinde önemli etkiye sahip kişiler olarak öne çıkıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın satışa dair Kongre’ye resmi bildirim yapmasından sonra Senato ve Temsilciler Meclisi’nin lehte ya da aleyhte tepki göstermek için 15 günlük bir süreleri bulunuyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir